Vánoční cukroví

Datlové lanýže
Tento recept se u nás těší velké oblibě. Jedná se o kombinaci snadné přípravy a dokonalého výsledku. Celý proces nezabere více jak 15 minut a z uvedeného objemu surovin se připraví zhruba 20 kousků. Toto cukroví jistě zachutná i ne příliš velkým milovníkům sladkého, jelikož kakao dodá jemně hořkou chuť. Pokud ale preferujete spíš sladší variantu, není od věci přidat med nebo sirup z agáve. Hotové kuličky můžete obalit v kokosu nebo kakau. To jim dodá ještě na výraznější chuti.
Ingredience:
1 hrnek vypeckovaných datlí
1 a ½ hrnku kokosu
půl hrnku vody
2 lžíce kakaa
mandle
Kokosová kolečka
Příprava druhého receptu je podobná tomu předcházejícímu. Chuťově jsou ale zcela odlišné. Opět se jedná o recept složený jen z několika málo surovin, ale i tak na stole jistě zaujme. I zde si chuť můžete přizpůsobit dle libosti.
Ingredience:
1 hrnek kokosu
půl hrnku mletých mandlí
půl hrnku rozpuštěného kokosového oleje
lžička sirupu na dochucení
Poleva
3 lžíce kakaa
1 lžíce kokosového oleje
1 lžíce medu na dochucení
Postup:
Tento recept se u nás těší velké oblibě. Jedná se o kombinaci snadné přípravy a dokonalého výsledku. Celý proces nezabere více jak 15 minut a z uvedeného objemu surovin se připraví zhruba 20 kousků. Toto cukroví jistě zachutná i ne příliš velkým milovníkům sladkého, jelikož kakao dodá jemně hořkou chuť. Pokud ale preferujete spíš sladší variantu, není od věci přidat med nebo sirup z agáve. Hotové kuličky můžete obalit v kokosu nebo kakau. To jim dodá ještě na výraznější chuti.
Ingredience:
1 hrnek vypeckovaných datlí
1 a ½ hrnku kokosu
půl hrnku vody
2 lžíce kakaa
mandle
Postup:
- Datle zalijte horkou vodou a nechte 5 minut odstát. Krásně změknou a budou se dále lépe zpracovávat. Vodu slijte a namočené datle přendejte do mixeru a rozmixujte na hladkou pastu.
- K rozmixovaným datlím přidejte zbylé ingredience a ještě jednou promixujte. Díky tomu se chutě krásně spojí a hmota bude kompaktnější.
- Pokud se Vám zdá hmota příliš tekutá nebo naopak příliš hustá, přidejte kokos nebo vodu.
- Z hotového těsta tvarujte menší kuličky. Doprostřed můžete vložit mandli.
- Hotové kuličky obalte v kakau nebo kokosu.
- Dejte do lednice vychladit nejlépe přes noc.
Kokosová kolečka
Příprava druhého receptu je podobná tomu předcházejícímu. Chuťově jsou ale zcela odlišné. Opět se jedná o recept složený jen z několika málo surovin, ale i tak na stole jistě zaujme. I zde si chuť můžete přizpůsobit dle libosti.
Ingredience:
1 hrnek kokosu
půl hrnku mletých mandlí
půl hrnku rozpuštěného kokosového oleje
lžička sirupu na dochucení
Poleva
3 lžíce kakaa
1 lžíce kokosového oleje
1 lžíce medu na dochucení
Postup:
- Smícháme dohromady rozpuštěný kokos, mleté mandle a kokosový olej. Vznikne tužší hmota, ze které si vytvarujeme kolečka. Pokud je chcete mít stejné, můžete použít vykrajovátka a těsto natlačit až do krajů. Po vyjmutí dostanete perfektně kulatý tvar.
- Vytvarované kolečka dáme do lednice nejlépe na dvě hodiny vychladnout.
- Mezitím si rozpustíme kakao s kokosovým olejem a medem na polevu.
- Po vychladnutí kolečka namáčíme v čokoládě a necháme opět v lednici vychladnout.