DIETAVKRABICCE.CZ

Špenát - opravdový silák mezi listovou zeleninou

Blahodárný vliv na lidský organismus
 
A jaké pozitiva špenát nabízí ve vztahu k našemu tělu? Tato nenápadná listová zelenina má příznivé účinky na srdeční rytmus, posiluje imunitu, přispívá ke kvalitě vlasů, nehtů, pokožky, kostí a zubů, pomáhá také při zácpě, zlepšuje látkovou výměnu, vyživuje buňky, tkáně, nervy i svaly, napomáhá krvetvorbě a je dobrým pomocníkem při odvodnění. Špenát také obsahuje i velké množství vitamínu K, který se často používá u pacientů, kteří trpí poruchou srážlivosti krve a je proto nevhodný pro lidi, který užívají Warfarin (látka, která zpomaluje srážení krve).
 
Syrový nebo vařený?
 
Díky nadměrnému množství kyseliny šťavelové je syrový špenát skvělý k podpoření peristaltiky střev, avšak během vaření se z této kyseliny mohou tvořit krystalky, které ulpívají v ledvinách. Z těchto důvodů není vařený špenát vhodný pro lidi, kteří trpí ledvinovými kameny. Pro neutralizaci kyseliny šťavelové, která zároveň znesnadňuje vstřebávání některých látek (např. vápníku), se doporučuje při vaření přidat mléko.
 
A co vy? Získal si tento zelený sympaťák místo ve vašem jídelníčku, nebo jste mu ještě nedali takovou šanci, jakou by si zasloužil?

Bezplatná zákaznická linka

800 200 204

Napište nám

info@dietavkrabicce.cz

Otázky a odpovědi

Časté dotazy