TOP 10 mezi ořechy a semínky

CHIA SEMÍNKA
semena šalvěje hispánské jsou v poslední době velmi populární, a to zcela právem. Jsou totiž neuvěřitelně bohaté na minerály (vápník, hořčík, draslík, zinek, železo), vitamíny (A, B1, B2, B3, B9, B12) proteiny, vlákninu i cenné omega 3 mastné kyseliny. Díky tomu, že dokáží mnohonásobně zvětšit svůj objem, zasytí a pomáhají v hubnutí.
LNĚNÉ SEMÍNKO
může směle konkurovat chia semínkům, protože se také pyšní obsahem omega 3 nenasycených mastných kyselin. Pokud si ho dáte do kaše nedrcené, funguje jako kartáč na střeva, jelikož v této podobě není stravitelné. Pro využití všech živin si ho těsně před konzumací rozdrťte v hmoždíři (drcené nekupujte, může být žluklé).
SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA
slunečnice se točí za sluncem a získává z něj veškerou energii, kterou si pak můžete dopřát i vy, v podobě slunečnicových semínek. Obsahují spoustu hořčíku, draslíku, selenu a vápníku, ale také vitamíny, komplexní sacharidy i proteiny. Přidejte si je do ranní kaše, nebo jimi posypejte vajíčka a dokonalou snídani máte jedna - dvě.
DÝŇOVÁ SEMÍNKA
kvůli jejich specifické chuti nechutnají všem, ale pokud je máte rádi, máte vyhráno. Dýňová semínka se pyšní vitamíny D, A i B, ale také minerály jako je draslík, mangan či měď. Ze semínek se připravuje olej, který je skvělou alternativou toho olivového při přípravě salátů.
MANDLE
jádra pecky plodu mandloně obecné obsahují spoustu fosforu, hořčíku a vápníku i vitamínu E. Za množství antioxidantů se také stydět nemusí. Ať už si vyberete ty loupané nebo dáte přednost neloupaným, neuděláte chybu.
KEŠU OŘECHY
nažky ledvinovníku západního jsou bohaté na kyselinu listovou a hořčík. Mají také hodně železa, draslíku, fosforu i proteinů. Luxusní a dokonale zdravou pochoutkou je pak máslo, připravené pouze z kešu ořechů.
VLAŠÁKY
plod ořešáku královského je složený ze 70% z tuku a jen ze 3% ze sacharidů. Je zdrojem vitaminu E, B1 či B6, kyseliny listové, hořčíku, mědi a zinku. Zapečené ve sladkém pečivu svůj význam trochu pozbudou, proto si je dejte jen tak, jak jsou.
LÍSKOVÉ OŘECHY
se svými 20% sacharidů jsou relativně sladké, ale obsahují rovněž velmi kvalitní tuky. Při jejich nákupu dejte pozor, aby nebyly žluklé - ostatně jako všechny ořechy.
PARA OŘECHY
semeno juvie ztepilé obsahuje přes 66% tuku, vitamíny B1, B6, B3, E, železo, hořčík, draslík, selen, fosfor a zinek. Má mírně projímavé účinky, takže s ním zacházejte opatrně.
MÁK
jeho podíl vápníku je úctyhodný - předhonil dokonce i mléčné výrobky. Dopřejte si ho ale také kvůli jeho skvělé chuti a obsahu cenných mastných kyselin.
semena šalvěje hispánské jsou v poslední době velmi populární, a to zcela právem. Jsou totiž neuvěřitelně bohaté na minerály (vápník, hořčík, draslík, zinek, železo), vitamíny (A, B1, B2, B3, B9, B12) proteiny, vlákninu i cenné omega 3 mastné kyseliny. Díky tomu, že dokáží mnohonásobně zvětšit svůj objem, zasytí a pomáhají v hubnutí.
LNĚNÉ SEMÍNKO
může směle konkurovat chia semínkům, protože se také pyšní obsahem omega 3 nenasycených mastných kyselin. Pokud si ho dáte do kaše nedrcené, funguje jako kartáč na střeva, jelikož v této podobě není stravitelné. Pro využití všech živin si ho těsně před konzumací rozdrťte v hmoždíři (drcené nekupujte, může být žluklé).
SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA
slunečnice se točí za sluncem a získává z něj veškerou energii, kterou si pak můžete dopřát i vy, v podobě slunečnicových semínek. Obsahují spoustu hořčíku, draslíku, selenu a vápníku, ale také vitamíny, komplexní sacharidy i proteiny. Přidejte si je do ranní kaše, nebo jimi posypejte vajíčka a dokonalou snídani máte jedna - dvě.
DÝŇOVÁ SEMÍNKA
kvůli jejich specifické chuti nechutnají všem, ale pokud je máte rádi, máte vyhráno. Dýňová semínka se pyšní vitamíny D, A i B, ale také minerály jako je draslík, mangan či měď. Ze semínek se připravuje olej, který je skvělou alternativou toho olivového při přípravě salátů.
MANDLE
jádra pecky plodu mandloně obecné obsahují spoustu fosforu, hořčíku a vápníku i vitamínu E. Za množství antioxidantů se také stydět nemusí. Ať už si vyberete ty loupané nebo dáte přednost neloupaným, neuděláte chybu.
KEŠU OŘECHY
nažky ledvinovníku západního jsou bohaté na kyselinu listovou a hořčík. Mají také hodně železa, draslíku, fosforu i proteinů. Luxusní a dokonale zdravou pochoutkou je pak máslo, připravené pouze z kešu ořechů.
VLAŠÁKY
plod ořešáku královského je složený ze 70% z tuku a jen ze 3% ze sacharidů. Je zdrojem vitaminu E, B1 či B6, kyseliny listové, hořčíku, mědi a zinku. Zapečené ve sladkém pečivu svůj význam trochu pozbudou, proto si je dejte jen tak, jak jsou.
LÍSKOVÉ OŘECHY
se svými 20% sacharidů jsou relativně sladké, ale obsahují rovněž velmi kvalitní tuky. Při jejich nákupu dejte pozor, aby nebyly žluklé - ostatně jako všechny ořechy.
PARA OŘECHY
semeno juvie ztepilé obsahuje přes 66% tuku, vitamíny B1, B6, B3, E, železo, hořčík, draslík, selen, fosfor a zinek. Má mírně projímavé účinky, takže s ním zacházejte opatrně.
MÁK
jeho podíl vápníku je úctyhodný - předhonil dokonce i mléčné výrobky. Dopřejte si ho ale také kvůli jeho skvělé chuti a obsahu cenných mastných kyselin.