Tipy na jarní saláty

ZELENÝ SALÁT S CHŘESTEM A VEJCEM

Doba přípravy: 20 minut + 7 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
 
  • 2 vejce
  • 400 g zeleného chřestu
  • sůl
  • cukr
  • 300 g rukoly
  • 150 g baby špenátu
  • 100 g polníčku
  • 1 menší pórek
  • 1 jarní cibulka
  • hrst čerstvého zeleného hrášku nebo zelených bobů
  • citronová šťáva
  • olivový olej
1. Vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladnout a oloupeme je.
2. U omytého chřestu seřízneme spodek stonků a spodní třetiny stonků oloupeme. Chřest necháme povařit ve vodě se lžičkou soli a lžičkou cukru asi tři minuty. Neměl by být uvařený doměkka.
3. Rukolu, špenát, polníček opláchneme a necháme okapat. Zelené listy zbavíme tužších stonků.
4. Pórek a jarní cibulku očistíme a nařežeme na silnější kolečka nebo na špalíčky.
5. Na talíře rozdělíme listy salátů, pórek, cibulku, chřest, hrášek, ozdobíme polovinou uvařeného vejce a podáváme s čerstvou citronovou šťávou a olivovým olejem k dochucení.

Tip: Přidejte jen krátce spařené zelené fazolky, vejce můžete uvařit ztracená nebo naměkko.
 
SALÁT S OPEČENÝM PÓRKEM A JAHODAMI

Doba přípravy: 20 minut + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
 
  • 1 pórek
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 menší hlávkové saláty nebo 1 velký
  • 100 g jahod
  • 100 g mozzarelly
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • špetka sušeného chilli
1. Očištěný pórek nakrájíme na silnější kolečka nebo špalíčky, slaninu překrájíme na proužky.
2. Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a opečeme na něm pórek a slaninu.
3. Hlávkový salát opereme, necháme okapat a natrháme. Jahody omyjeme, odstopkujeme a pokrájíme na menší kousky. Mozzarellu pokrájíme na kostičky.
4. Salátové listy promícháme s opečeným pórkem, slaninou, jahodami a mozzarellou. Ochutíme solí a pepřem.
5. Zbylý olej prošleháme s vinným octem a medem a špetkou chilli. Salát rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s připravenou zálivkou.

Tip: Pórek můžete nahradit dvěma až třemi jarními cibulkami.
 
ŠPENÁTOVÝ SALÁT S KLÍČKY A ŘEDKVIČKAMI

Doba přípravy: 20 minut + 3 minuty vaření
Množství: pro 4 osoby
 
  • 400 g čerstvých špenátových listů
  • 2 mladé mrkve
  • svazek ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • čerstvá pažitka
  • sůl
  • pepř
  • hrst klíčků ředkvičky, řeřichy nebo brokolice
1. Listy špenátu omyjeme a necháme okapat. Mrkev očistíme a povaříme ji asi tři minuty v osolené vodě, slijeme, necháme zchladnout a pokrájíme na kolečka.
2. Očištěné ředkvičky pokrájíme na plátky. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme na tenká kolečka.
3. Zakysanou smetanu ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a přimícháme jemně nasekanou pažitku.
4. Špenátové listy, mrkev, ředkvičky a cibulku promícháme, ozdobíme klíčky a podáváme s připravenou zálivkou ze zakysané smetany.

Tip: Přidejte do salátu pokrájené lusky mladého hrášku.
 
JARNÍ SALÁT S PARMAZÁNEM A PARMSKOU ŠUNKOU

Doba přípravy: 20 minut
Množství: pro 4 osoby
 
  • 2 hrsti rukoly
  • 1 hrst polníčku
  • čerstvá petržel
  • 1 malá červená paprika
  • 1 malá zelená paprika
  • 4 střední rajčata
  • 100 g plátků parmské šunky
  • 30 g parmazánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
1. Rukolu, polníček a petržel omyjeme, osušíme, otrháme tužší stonky. Petržel najemno nasekáme.
2. Omytou papriku a rajčata osušíme, papriku přepůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na proužky, rajčata pokrájíme na měsíčky.
3. Plátky šunky natrháme na tenčí proužky, z kousku parmazánu okrájíme škrabkou na brambory hobliny.
4. Listy salátu a petržele, pokrájenou papriku a rajčata promícháme, pokapeme prošlehaným olejem s vinným octem, dochutíme solí, pepřem.
5. Hotový salát ozdobíme plátky šunky a hoblinami parmazánu.

Tip: Rozřízněte světlou bagetu na poloviny, pokapejte ji olejem a nechte zapéct v troubě, natrhejte na kousky a podávejte se salátem.
 
ČEKANKOVÝ SALÁT S ŘEDKVIČKAMI A OKURKOU

Doba přípravy: 20 minut + 7 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
 
  • 1 menší salátová okurka
  • 2 čekankové puky
  • 2 hrsti mladých špenátových listů nebo polníčku
  • 4 vejce svazek ředkviček
  • čerstvá petržel
  • 3 lžíce olivového oleje
  • balsamikový ocet
1. Okurku omyjeme a škrabkou na brambory ji nakrájíme na tenké plátky. Čekanku rozebereme na jednotlivé listy. Listy špenátu omyjeme a osušíme.
2. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a pokrájíme na čtvrtky.
3. Ředkvičky očistíme a pokrájíme na poloviny, větší na čtvrtiny.
4. Několik listů čerstvé petržele omyjeme a natrháme.
5. Na hlubší talíře nebo do misek rozdělíme plátky okurky, listy čekanky a špenátu, ředkvičky a vejce, ozdobíme listy petrželky a pokapeme olejem a balsamikovým octem.

Tip: Na vydatnější zálivku promíchejte 200 ml kefíru se špetkou soli a prolisovaným česnekem. Natrhejte si mladé listy pampelišek nebo šťovík.
 
 

Bezplatná zákaznická linka

800 200 204

Napište nám

info@dietavkrabicce.cz

Otázky a odpovědi

Časté dotazy