Dietavkrabicce.cz

Kupujte správné a zdravé pečivo

Kolem pečiva existuje mýtů celá řada. Vy se ho rozhodně jíst nebojte. Pokud nejste vyloženě alergičtí nebo intolerantní na lepek, lepek vám střeva neprovrtá. Je sice pravda, že po vysazení glutenu z jídelníčku se uleví i lidem, kteří ho dobře snáší, nicméně tento efekt spíš souvisí s tím, že člověk v ten okamžik víc přemýšlí o svém jídelníčku jako takovém a nekonzumuje ani jiné nezdravé pochoutky.

Pečivo je kalorické - to je pravda. Kalorie pocházejí hlavně ze sacharidů a pak velmi záleží na tom, jak si načasujete jejich příjem. Když chcete hubnout, jezte pečivo hlavně dopoledne a před nebo po náročnějším tréninku. Večer sacharidy už tolik potřeba nejsou, zvláš, pokud lenošíte u televize.

Sacharidy, jenž se schovávají v pečivu, se liší rychlostí, s jakou je organismus zpracuje. V bílém pečivu převažuje bílá, vymletá mouka s minimem vlákniny a minerálů, takže sacharidy se rychleji vstřebají a také rychleji zvednou hladinu cukru v krvi. Naopak v pravém celozrnném pečivu je mouka vyrobená z celých zrn, to znamená i ze slupek, takže je jeho glykemický index nižší díky vláknině. Celozrnné pečivo obsahuje mnohem víc vitamínů i minerálů a právě díky nižšímu glykemickému indexu nezvedá tak prudce hladinu krevního cukru a inzulin pak není nucen sacharidy ukládat do podkožních tukových zásob.

Vyznejte se v druzích pečiva a při další návštěvě pekárny neuděláte chybu:
 
  • Pšeničné bílé pečivo - obyčejné tukové rohlíky, bagety, sladké koláčky, muffiny a podobné laskominy, jsou zdraví prospěšné ze všech druhů pečiva nejméně. Kromě „prázdných“ kalorií, pocházejících je sacharidů, tělu nedodají téměř žádné jiné živiny.
     
  • Vícezrnné pečivo - ačkoliv zní jeho název zdravěji, je toto pečivo jen běžné pšeničné nebo pšenično - žitné pečivo, které v pekárně obohatili o další obilniny. V případě pětizrnného pečiva je druhů obilovin pět, u vícerznného najdete obilnin různý počet. Neznamená to ale, že je vyráběno z celých zrn obilí.
     
  • Celozrnné pečivo - mouka na pečení celozrnného pečiva je umletá z celých zrn - i z klíčků a slupek. Najdete v něm proto vlákninu, vitamíny, minerály a trochu zdravého tuku. Na hubnutí je vhodné, ale myslete na to, že má stále dost sacharidů a vyšší energetickou hodnotu. Celozrnné pečivo může být klidně hodně světlé, proto se při nákupu neřiďte jeho barvou, ale popiskem, který musí uvádět, o jaký druh pečiva se jedná. Tmavé kousky bývají dobarvovány pro efekt, ale celozrnné být vůbec nemusí. Ani to, že je rohlík viditelně posypaný semínky neznamená, že je celozrnný.
     
  • Trvanlivé pečivo - knäckebroty, rýžové chlebíky a další suchary mají tu výhodu, že dlouho vydrží. Těm rýžovým se raději vyhněte - mají vysoký glykemický index a jsou v podstatě čistým cukrem. Celozrnné knäckebroty a suchary určitě neublíží.
     
  • Večerní pečivo - hitem posledních měsíců je večerní pečivo se sníženým podílem sacharidů. Ty jsou nahrazeny tučnějšími semínky a bílkovinami, takže energetická hodnota je relativně zachovaná, ale k salátu se odpoledne a večer hodí určitě víc, než jeho sacharidy nabití bráškové.

Bezplatná zákaznická linka

800 200 204

Napište nám

info@dietavkrabicce.cz

Otázky a odpovědi

Časté dotazy