Dýňový koláč
Ingredience:
Korpus
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek dýňových semínek
¼ hrnku kokosového oleje (jde použít i slunečnicový)
2 lžičky medu (případně javorového sirupu)
špetka soli
Náplň
2 hrnky dýňového pyré
½ hrnku rostlinného mléka (může být i kravské)
6 větších datlí
½ hrnku mletých ovesných vloček
1 lžička skořice
½ lžičky perníkového koření
špetka soli
Postup:
Korpus
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek dýňových semínek
¼ hrnku kokosového oleje (jde použít i slunečnicový)
2 lžičky medu (případně javorového sirupu)
špetka soli
Náplň
2 hrnky dýňového pyré
½ hrnku rostlinného mléka (může být i kravské)
6 větších datlí
½ hrnku mletých ovesných vloček
1 lžička skořice
½ lžičky perníkového koření
špetka soli
Postup:
- Datle zalejeme horkou vodou a necháme odstát
- Předehřejeme si troubu na 180°C a vymažeme plech kokosovým olejem
- Ovesné vločky a dýňová semínka rozmixujeme co nejjemněji
- Postupně přimícháme sůl, med a kokosový olej. Hněteme, dokud nevytvoříme lepivé těsto
- Těsto rovnoměrně vtlačujeme do formy (i na boky). Pečeme 10 minut
- Slijeme vodu z namočených datlí. Rozmixujeme s trochou vody
- Ve vedlejší míse smícháme dohromady všechny suché ingredience
- K suchým přidáme zbytek ingrediencí a mícháme
- Vzniklou náplň nalejeme na korpus a rovnoměrně rozetřeme.
- Pečeme na 180°C 40 minut. Po vytažení necháme odstát, nejlépe přes noc.