Dietavkrabicce.cz

Důvody proč nebýt vegetariánem

Rozhodnutí zříct se masa by mělo být vykompenzované hlubokými znalostmi o výživě a o možnostech suplementace chybějících živin ve vegetariánském jídelníčku. Takové znalosti má však bohužel málokdo. 
Pokud je člověk dospělý, má právo jíst, co se mu zamane. Nikdy by ale neměl odpírat pestrý a vyvážený jídelníček, ve kterém by maso nemělo v žádném případě chybět, dětem nebo se ho zříkat v těhotenství. Pozor - řeč je o kvalitním, libovém mase, nikoliv o masných výrobcích s neuvěřitelným podílem soli a nasycených tuků.

Maso se skládá přibližně ze 70% z vody, z 15 - 20% z bílkovin, 1 - 5% tvoří tuk a dál v něm najdeme nebílkovinné dusíkaté látky, sacharidy a látky anorganické.

Jedení čehokoliv, takže i masa, vždy vycházelo z nutnosti, z podmínek, ve kterých se člověk nacházel. Proto Eskymáci nikdy nemohli být vegetariány a tropické kmeny naopak přežívaly spíš díky sběru plodů - a proto také nelze jednoznačně odpovědět na otázku, zda maso jíst či nejíst. Někomu prospívá a jinému může škodit.

Důvodů, proč maso jíst je ale hned několik:
  • Bílkoviny - proteiny masa jsou rostlinnými alternativami nenahraditelné, protože maso disponuje kompletním spektrem plnohodnotných esenciálních aminokyselin (tělo si je neumí vyrobit).
     
  • Vitamín B12 -  diskutovaný vitamín B12 najdete hlavně v živočišných produktech (v mase, mléce a vejcích). Je pravda, že některé mořské řady se jím mohou pyšnit také, ale je otázkou, jaké množství řas je člověk schopný zkonzumovat. Bez tohoto vitamínu nefunguje správně nervový systém, takže s jeho případným nedostatkem není radno si zahrávat.
     
  • Minerály - v červeném mase najdeme vysoký obsah železa, které je nezbytné pro krvetvorbu. Výhodou také je, že z tohoto zdroje dokáže organismus železo využít mnohem snáz, než ze zdrojů rostlinných. Podobně je na tom zinek - také je lépe využitelný z masa než z rostlinek. Selen, jenž funguje jako antioxidant, z masa můžete čerpat také.
     
  • Tuk - už dávno pominuly doby, kdy se na živočišný tuk hledělo jako na čisté zlo. Organismus ho dobře zpracovává, rozpouští se v něm vitamíny A, D, E a K a představuje zdroj energie.

    Dalším pozitivem masa je téměř nulový obsah sacharidů, proto se hodí ke snižování hmotnosti. Nepopiratelným faktem také je, že dobře upravené maso skvěle chutná a jeho chuť není možné uspokojivě nahradit žádnou náhražkou ze sóji nebo obilovin.

Bezplatná zákaznická linka

800 200 204

Napište nám

info@dietavkrabicce.cz

Otázky a odpovědi

Časté dotazy