Mnozí z nás mají dětství spojené s touhle chutnou, ale ne příliš zdravou pomazánkou. Jelikož klasická verze je plná cukru a palmového oleje, zdravější varianta určitě všem milovníkům přijde vhod. Její příprava je snadná a rychlá.
Ingredience:
- 1 větší zralé avokádo
- 2 lžíce kakaa
- 1 větší zralý banán
- med nebo sirup z agáve na dochucení
Postup je naprosto jednoduchý. Z avokáda vyndáme pecku a spolu s banánem je oloupeme. Všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne hladka tuhá hmota. Pokud máte zralejší banán, určitě doporučujeme dát si pozor na přidávání medu nebo sirupu. Banán sám o sobě přidá hodně sladkosti, takže s dalším doslazováním už jen velmi opatrně. Hmotu uchovávejte v lednici nejlépe v uzavřené nádobě.
V jednom z našich minulý příspěvků jsme se věnovali zdravému letnímu grilování. Avokádo ale můžete snadno ugrilovat i doma v troubě. Dnešní moderní technika tyto věci hravě zvládá a výsledkem je skvělá a rychlá večeře.
Ingredience:
- 1 větší zralé avokádo
- Celozrnný toast
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Avokádo rozkrojíme, vyndáme z něj pecku a oloupeme. Potřeme jej olivovým olejem, osolíme a opepříme. Dle chuti můžete samozřejmě přidat i další bylinky. Takto připravené jen vložíme do pekáče, který v troubě pod grilem pečeme zhruba 5 -10 minut. Samozřejmě můžete použít i grilovací pánev. Mezitím si v topinkovači opečeme dozlatova toast. Opečené avokádo na něj položíme a případně přelijeme ještě kapkou olivového oleje.