Udržte si svojí linii i o vánočních svátcích..Jak na to?

TYPICKÉ VÁNOČNÍ MENU

Pokud si naservírujeme klasické štědrovečerní menu, přijmeme na posezení téměř denní doporučenou dávku energie. Klasický smažený kapr s bramborovým salátem se rovná celodennímu příjmu u přísnější redukční diety - cca 5000 kJ. Dáme-li si ještě zahuštěnou rybí polévku a na závěr kousek vánočky, přibližuje se hodnota naší večeře k 8000 kJ.
A pak je tu ještě vánoční cukroví a ruku na srdce, nikdy nezůstane jen u jednoho kousku. Navíc je tradicí připravovat cukroví již od začátku prosince, štědrovečerní večeře tak bývá jen vyvrcholením měsíčního ochutnávání. Buď tedy ozdravíme klasické menu nebo se necháme inspirovat novými trendy a připravíme si menu, které je lehčí, zdravější, ale přesto v něm jsou tradiční suroviny. Jestliže chcete zůstat u klasiky, nabízíme způsob, jak ho upravit:
 
ŠTĚDROVEČERNÍ POLÉVKA

Misto jíšky použijte na zahuštění lisovanou zeleninu (brambory).
 
BRAMBOROVÝ SALÁT

Majonézu nahraďte lehkou omáčkou s jogurtem. Redukční a nízkocholesterolovou variantu pak docílíte vynecháním uzeniny a vařených vajec.
 
SVÁTEČNÍ KAPR

Kapra, ale i kteroukoli jinou rybu můžete upravit tak, že z ní uděláte svěží lehké jídlo. Ryba výborně chutná např. lehce podušená na rostlinném tuku, doplněná kořením či pečená v alobalu s bylinkami. Pokud už musíte smažit, pak použijte čerstvý a dostatečně rozpálený tuk. Po usmažení odstraňte přebytek tuku vysušením ubrouskem.
 
 
VŠEOBECNÉ ZÁSADY JAK SE VYHNOUT PŘIBÍRÁNÍ O VÁNOČNÍCH SVÁTCÍCH
 
  • také o Vánocích se snažte jíst pravidelně a jídlo si rozdělte do cca. 5 denních dávek, nezapomeňte do jídla započítávat také snězené vánoční cukroví
  • dodržujte pitný režim, vypijte nejlépe 2,5-3 litry tekutin - nejlépe neslazených
  • dbejte, aby strava byla pestrá
  • vybírejte potraviny s nižším obsahem tuků - např. nízkotučné mléčné výroby, kvalitní rostlinné tuky se sníženým obsahem tuků, apod.
  • nahraďte živočišné tuky rostlinnými - živočišné tuky obsahují cholesterol a složení jejich mastných kyselin podporuje zvyšování cholesterolu v krvi. Naopak tuky rostlinného původu podporují často jeho snižování, cholesterol neobsahují
  • i v době mlsání cukroví je vhodné ve své stravě preferovat potraviny, které jsou bohaté na vlákninu (luštěiny, zelenina, ovoce, celozrnné pečivo)
 
 

Bezplatná zákaznická linka

800 200 204

Napište nám

info@dietavkrabicce.cz

Otázky a odpovědi

Časté dotazy