Udržte si svojí linii i o vánočních svátcích..Jak na to?
TYPICKÉ VÁNOČNÍ MENU Pokud si naservírujeme klasické štědrovečerní menu, přijmeme na posezení téměř denní doporučenou dávku energie. Klasický smažený kapr s bramborovým salátem se rovná celodennímu příjmu u přísnější redukční diety - cca 5000 kJ. Dáme-li si ještě zahuštěnou rybí polévku a na závěr kousek vánočky, přibližuje se hodnota naší večeře k 8000 kJ. A pak je tu ještě vánoční cukroví a ruku na srdce, nikdy nezůstane jen u jednoho kousku. Navíc je tradicí připravovat cukroví již od začátku prosince, štědrovečerní večeře tak bývá jen vyvrcholením měsíčního ochutnávání. Buď tedy ozdravíme klasické menu nebo se necháme inspirovat novými trendy a připravíme si menu, které je lehčí, zdravější, ale přesto v něm jsou tradiční suroviny. Jestliže chcete zůstat u klasiky, nabízíme způsob, jak ho upravit: ŠTĚDROVEČERNÍ POLÉVKA Misto jíšky použijte na zahuštění lisovanou zeleninu (brambory). BRAMBOROVÝ SALÁT Majonézu nahraďte lehkou omáčkou s jogurtem. Redukční a nízkocholesterolovou variantu pak docílíte vynecháním uzeniny a vařených vajec. SVÁTEČNÍ KAPR Kapra, ale i kteroukoli jinou rybu můžete upravit tak, že z ní uděláte svěží lehké jídlo. Ryba výborně chutná např. lehce podušená na rostlinném tuku, doplněná kořením či pečená v alobalu s bylinkami. Pokud už musíte smažit, pak použijte čerstvý a dostatečně rozpálený tuk. Po usmažení odstraňte přebytek tuku vysušením ubrouskem. VŠEOBECNÉ ZÁSADY JAK SE VYHNOUT PŘIBÍRÁNÍ O VÁNOČNÍCH SVÁTCÍCH
|