Jak nepřibrat na vánočních večírcích

ZACVIČTE SI PŘED VEČÍRKEM

Než vyrazíte za zábavou, dejte si trochu do těla. Dejte si 10 minut běhu kolem bloku nebo třeba 20 dřepů či 10 minut na rotopedu. Výzkumy i praxe prokazují, že po cvičení budete mít menší chuť k jídlu. Nemluvě o tom, že vám to prospěje, a ještě nějaké ty tuky dopředu spálíte.

VEČÍREK BERTE JAKO VEČEŘI

Ačkoli dietní poradci radí nechodit na večírky hladoví, naše zkušenosti hovoří spíš pro opak. Ano, nechoďte hladová jako vlk. Dejte si doma třeba bílý jogurt, než vyrazíte. Ale to bohatě stačí. Ať už přijdete na raut či oslavu najedená nebo hladová, stejně dobrotám neodoláte. Do jídelníčku tedy večírek započítejte jako večeři.

DOPŘEJTE SI PROTEINY A ZELENINU

Z nabídky přednostně vybírejte proteiny – libové maso, sýry, tvarohové pomazánky a luštěninové saláty. Vše doplňte syrovou zeleninou. Naopak pečivo, ovoce a sladkosti si nechte od cesty nebo s nimi opravdu šetřete.

OCHUTNÁVEJTE NOVÉ

Jak chutná smažený řízeček, určitě víte. Stejně tak třeba mozzarela s rajčaty. Tak proč si na ně vyplácat povolené kilojouly. Nechte je tedy na podnosu a porozhlédněte se po něčem, co jste doposud neochutnala nebo je to pro vás vzácné.

NA CO MÁTE NEJVĚTŠÍ CHUŤ?

Je-li menu složeno spíše z tradičních pokrmů, rozmyslete si, které jídlo je váš favorit. Stoprocentně to nebude vše, co se vám nabízí. Takže pokud jste zapřísáhlou milovnicí řízků, dejte si řízek, ale už si odpusťte třeba těstovinový salát, který dvakrát nemusíte.

NEZASTAVUJTE SE U DOBROT

Na večírcích je zvykem průběžně korzovat a zastavovat se u známých. Rozhodně si za svou základnu vyberte místo, které je co nejvzdálenější stolu s dobrotami. Nebude vás lákat jen tak uždibovat.


NECPĚTE SE, ZOBEJTE

Nesnězte vše hned po příchodu. Je sice pravda, že pokud chcete pít alkohol, je dobré mít něco v žaludku, ale nemusíte to do něj naládovat najednou. Pravdou je, že i když si po příchodu naservírujete talířek promyšleně vybraných dobrot, během korzování budete mít stejně potřebu zobat ze stolů, které budete míjet. Zobejte tedy od začátku.
 
NEPIJTE ZBYTEČNÉ CUKRY
 
Nepijte slazené nápoje, nealkoholické i alkoholické. Pokud chcete zhubnout, zapomeňte na koktejly, sladké likéry, rumy, whiskey, ale i sladká vína. Vaším přítelem je suché bílé a červené víno, voda, a pokud dojde na tvrdé, tak čisté pálenky bez obsahu cukru, jako jsou vodka, slivovice, grappa a další.
 
VYVAŽUJTE ZAKÁZANÉ S POVOLENÝM
 
Odolat salátu s majonézou, vynikající domácí paštice nebo již zmíněnému řízku je obvykle nad naše síly, ale můžeme hřích vyrovnat zdravou přílohou. Zkrátka zakázané ochutnejte a dojezte se povoleným.

ZAMĚSTNEJTE RUCE

Malá kabelka do ruky, vějíř nebo jiná rekvizita vám udělají obrovskou službu. Bude vám totiž v jídle trochu překážet, a navíc vám zaměstná ruce, které by jinak nervózně šmátraly v misce s buráky.

JDĚTE DOMŮ PĚŠKY

Pokud pijete s rozumem, jděte z večírku po svých. A pokud to máte daleko, tak alespoň kousek. Provětráte se, vystřízlivíte a ještě vychodíte nějaké ty přebytečné kilojouly. A pokud k tomu máte příjemný doprovod, je to vlastně skvělé zakončení večírku. Nemyslíte?



 


 

Bezplatná zákaznická linka

800 200 204

Napište nám

info@dietavkrabicce.cz

Otázky a odpovědi

Časté dotazy