Halloweenské menu zdravě a chutně

PIKANTNÍ SALÁT ZE ŠPAGETOVÉ DÝNĚ

Na 4 porce, Příprava: 35 minut
1 kg špagetové dýně
150 g červené čočky
150 g polníčku
1-2 malé červené chilli papričky
5 lžic jablečného octa
3 lžíce jablečné šťávy
3 lžíce medu
4 lžíce olivového oleje
sůl a pepř na dochucení
dýňová semínka na posypání


Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni podélně rozkrojte, semínka odstraňte a řezem nahoru dýni asi 20 minut pečte. Čočku uvařte doměkka, polníček opláchněte a osušte, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno. Umíchejte zálivku z octa, jablečné šťávy, medu, chilli papriček a oleje, osolte a opepřete. Vidličkou rozdělte dužninu na vlákna podobná špagetám a v míse promíchejte s polníčkem a čočkou. Zalijte zálivkou, posypte opraženými dýňovými semínky.

DÝŇOVÝ POHÁR S MASCARPONE

Na 4 porce, Příprava: 30 minut
1 malá dýně, asi 750 g
150 ml jablečné šťávy
2 lžíce třtinového cukru
3-4 lžíce pomerančové šťávy nebo likéru, například Amaretto
100 g mascarpone
150 g bílého jogurtu
1 lžička mleté skořice
4 lžíce mandlových lupínků


Dýni rozkrojte, odstraňte semínka, dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Povařte s jablečnou šťávou a 1 lžící cukru asi 10 minut na mírném plameni. Dvě třetiny dýně pak nechte marinovat v pomerančové šťávě nebo likéru. Zbylou dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte ji s mascarpone, jogurtem, zbylým cukrem a skořicí. Kousky dýně a krému rozdělte do sklenek, vychlaďte a podávejte s praženými mandlovými lupínky.

POMERANČOVO-DÝŇOVÁ POLÉVKA

Na 4 porce, Příprava: 45 minut
1 dýně o váze asi 1,5 kg
2 lžíce olivového oleje
1 cibule kousek čerstvého zázvoru
3 velké brambory
750 ml zeleninového vývaru
1-2 pomeranče, nejlépe v biokvalitě
celozrnné krutony k podávání
dýňový olej k zakápnutí
čerstvý koriandr


V hrnci rozehřejte olivový olej. Osmažte na něm nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, kousky dýně a brambor. Zalijte vývarem, promíchejte a asi 20 minut povařte. Polévku pak rozmixujte, dochuťte, vmíchejte pomerančovou šťávu a podávejte ji s krutonky z celozrnného chleba,
zakapanou dýňovým olejem a posypanou lístky koriandru.

DÝŇOVÉ RIZOTO

Porce: 4, Příprava: 15 minut, Vaření: 20 minut
1 středně velká dýně hokkaidó
400 ml zeleninového vývaru
200 ml rýže arborio
2 polévkové lžíce másla
1 cibule, nakrájená najemno
olej z dýňových semínek parmazán, nastrouhaný najemno


Dýni dobře očistíme kartáčkem a nakrájíme na stejně velké kostičky nebo plátky. V silnostěnné, vyšší pánvi rozehřejeme máslo a doměkka na něm osmažíme cibuli i kousky dýně. Jakmile je cibule i dýně měkká, rovnoměrně posypeme rýží, promícháme a zalijeme asi sběračkou teplého vývaru. Rýži je nutné občas míchat, aby se nepřichytila, když se odpaří všechen vývar, přilijeme další sběračku a tento postup opakujeme, dokud není rýže uvařená „na skus“ a zároveň nemá krémovou konzistenci. Servírujeme zakapané dýňovým olejem a posypané parmazánem.
TIP: Během vaření můžete do rizota přidat bylinky, jako je šalvěj, tymián nebo rozmarýn.
 
TRESKA S DUŠENOU DÝNÍ
 
Porce: 4, Příprava: 15 minut, Vaření: 15 minut
1 menší dýně, oloupaná a nakrájená na malé kostičky
1 malá cibule, nakrájená najemno
1 stroužek česneku, prolisovaný olej na smažení
250 ml zeleninového vývaru nebo vody
4 chlazené filety tresky
máslo a sůl na smažení


V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Přidáme kousky dýně a česnek, podlijeme trochou vývaru a necháme dusit asi 10 minut, dokud není dýně měkká. Podle potřeby dál podléváme. Dochutíme pepřem, případně dosolíme. Filety ryby omyjeme a osušíme. Ve vyšší pánvi rozehřejeme máslo, osolíme, promícháme a tresku na něm opečeme po obou stranách dozlatova. Naaranžujeme na talíře, doplníme dýní a posypeme čerstvou petrželkou.
TIP: Pro dospělé lze k dýni přidat zároveň s česnekem například jemně nastrouhaný zázvor nebo najemno nakrájenou chilli papričku.
 
 

Bezplatná zákaznická linka

800 200 204

Napište nám

info@dietavkrabicce.cz

Otázky a odpovědi

Časté dotazy