DIETAVKRABICCE.CZ

Velikonoční menu bez výčitek

Velikonoce představují nejen náboženský význam, ale také gurmánský. V této době se pomalu, ale jistě začíná vytrácet náboženský smysl těchto svátku a Velikonoce se berou spíš jako oslava příchodu teplého počasí a delších dnů. Tyto oslavy si proto nedokážeme představit bez dobrého jídla a pití.

Původně měl velikonočním svátkům předcházet půst, který začíná Popeleční středou a trvá 40 dní. Účelem tohoto půstu je očištění fyzické schránky od nadměrné konzumace jídla a zlepšení našeho důševního zdraví.

V této době je půst právě dodržován především kvůli svým očistným účinkům od různých škodlivin, které naše tělo denně přijímá. Jaro je na tuto procedůru velice vhodným obdobím, jelikož následuje po zimě, kdy se méně hýbeme a jíme více než v teplejším období.

Menu, které k oslavám jara patří, se nedá zařadit mezi nejdietnější. Není, ale nic proti ničemu si toho menu obměnit za lehčí a zdravější variantu. Volný čas a hezké počasí doporučujeme využít k pobytu v přírodě, který můžete využít jak pro sportovní akce tak relaxaci.
 

Kaldoun je tradiční velikonoční polévka, která je ve své podstatě zdravá a dietní. K její přípravě potřebujete drůbeží kostry, vnitřnosti, králičí hlavy, mrkev, celer, petržel, cibuli, koření, sůl a pepř. Místo hladké mouky polévku zaprašte moukou celozrnnou nebo hraškou a zjemněte jen mlékem a trochou bílého jogurtu. Polévku si můžete v této podobě dopřát také jako večeři.
 

Králičí maso je velmi dietí a proto není nutné se ho o Velikonocích vzdát, doporučeme ho například upéct v troubě s čerstvými bylinkami a jako přílohu použít čerstvou či vařenou zeleninu.
 

Mazanec či velikonoční bochník je bochánek pečený z kynutého těsta k jeho odlehčené verzi doporučujeme použít 2 žloutky, 500 g polohrubé celozrnné mouky, špetku soli, 30 g droždí, 50 g rozinek, mandle, citronovou kůru, 100g másla, 200 ml odtučněného mléka a 100 g třtinového cukru nebo trošku sypké stévie. Mazanec je i v tomto provedení kalorickou náloží s vysokým obsahem sacharidů, proto si ho dejte třeba ráno k snídani, abyste mohli přijatou energii během dne vysportovat.

 

Piškotový beránek není úplně dietním králem, ale náhradou některých ingrediencí z něho můžete vytvořit jeho zdravější a lehčí verzi. Mouku použijte celozrnnou a zkuste také zaexperimentovat s cuketou - když přidáte do těsta asi 200 g této univerzální zeleniny, těsto bude nejen zdravější, ale také vláčnější. Pak jen sáhněte po vejcích, stévii nebo troše třtinového cukru, kvalitním oleji a prášku do pečiva. Základem každé diety je velikost porcí, pokud chcete o Velikonocích mlsat tak určitě s mírou.
 

O Velikonocích si užijte chvíle klidu a načerpejte novou vlnu pozitivní energie.

Bezplatná zákaznická linka

800 200 204

Napište nám

info@dietavkrabicce.cz

Otázky a odpovědi

Časté dotazy