Rozruch kolem chia semínek v poslední době zaznamenal snad každý. Jedná se o tzv. super potravinu, kterou do svého jídelníčku zařazuje čím dál více lidí. Obsahují velký podíl vápníku, vlákniny a nespočet dalších minerálních látek. Po namočení nabobtnají, tudíž se často využívají i ve veganské kuchyni jako pojivo např. těsta při pečení. Hodí se i pro rychlou přípravu kaší a teď oblíbeného chia pudingu. Stačí semínka přes noc namočit, nebo přidat během vaření do kaše, a vytvoří krásnou tuhou hmotu. Dozdobit můžete různým ovocem.
Pokud sledujete sociální sítě, určitě jste zaznamenali boom kolem „avo toasts“. Momentálně jsou k dostání snad ve většině restaurací a kavárnách. Avokádo je ale skvělá surovina, ze které hravě vykouzlíte pokrmy jak na slano, tak na sladko. Hodí se skvěle jako příloha k vajíčkům nebo si z něj připravíte skvělou pomazánku. Co se sladké varianty týká, skvěle se hodí na přípravu domácí zdravé varianty „nutelly“.
Na tu vám přineseme recept v jednom z dalších článků.
Taky se vám při slově pomazánka vybaví ne moc dobrá a nezdravá varianta z dětství? Tak na tu rozhodně zapomeňte. Pomazánky jsou vděčným a variabilním jídlem, které připravíte snadno ze surovin, které máte běžně doma a přizpůsobíte si je dle své chuti. Tradiční máslo nahraďte buď tvarohem nebo odlehčenou verzí tvarohových pomazánek běžně dostupných v obchodech. Finální úprava a dochucení je jen čistě na vaší chuti.