Hokaido 

V současnosti asi nejpopulárnější typ dýně. Snadno ji seženete v supermarketu, případně i vypěstujete doma. Je bohatá na minerální látky, vitamíny a má mnoho léčivých účinky. Pro její vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je často zařazená i jako součást redukční diety. Výhodou je, že se nemusí loupat a dá se využít celá. Její semínka jsou velmi dobrá opražená na pánvi. Můžete jí zpracovat do polévky, upéct v troubě nebo při troše trpělivosti připravit i jako podzimní marmeládu.

Špagetová dýně 

Čím dál větší oblibu si u nás získává i dýně špagetová. Jak její název napovídá, ve zdravé kuchyni často nahrazuje své jmenovkyně, špagety. Slupka v tomto případě neměkne jako u Hokaido. Dužinu, která se právě chová jako špagety, snadno naporcujete vidličkou. Podávat můžete například s rajčatovou omáčkou nebo zapečenou s cibulkou.

Máslová dýně

Původem pochází máslová dýně z Jižní nebo Střední Ameriky. Slouží jako výborný zdroj vlákniny, vitamínů A a C, hořčíku a vápníku. Jelikož je vařená dužina výborně stravitelná, můžete ji používat i jako první příkrm pro kojence. Máslovou dýni můžete směle používat při pečení. Dužina slouží jako skvělý prostředek ke zvláčnění těsta.

Muškátová dýně

Na rozdíl od ostatních zástupců, tato dýně má i po dozrání tmavě zelenou barvu. Obvykle dorůstá do hmotnosti až 20 kilogramů. Po rozkrojení se můžete těšit na sytě oranžovou barvu. Před vařením je doporučeno dýni oloupat. Dužina je velmi měkká. Díky její velikosti je ideální na zavažování a přípravu marmelád. 
 

Bezplatná zákaznická linka

800 200 204

Napište nám

info@dietavkrabicce.cz

Otázky a odpovědi

Časté dotazy