DIETAVKRABICCE.CZ

9+1 tipů, jak zvýšit hladinu testosteronu

Za co je vlastně testosteron zodpovědný?
 
  • Lepší schopnost budování svalové hmoty
  • Silnější libido a sexuální výkonost
  • Zlepšení plodnosti
  • Lepší nálada
  • Zesílení kostí
  • Lepší schopnost pálit tuky
  • Zdravější srdce
 
Čím tedy začít, aby náš testosteron dosáhl optimálních hodnot?

1. Spánek  
Spánek je jedním z nejdůležitějších aspektů našeho života, a nejen při tvorbě testosteronu. Jeho nedostatek může snížit produkci testosteronu až o 15 %! Dejte svému spánku prioritu číslo jedna a dejte si za cíl minimálně 7-8 hodin denně.

2. Vitamíny a minerály  
Strava je základ, ale pokud se vám zdá, že veškeré potřebné látky nedokážete získat z potravin, které za den sníte, tak se rozhodně nebraňte suplementaci. Doplňky stravy jsou skvělým pomocníkem, který vám navíc pomůže zvýšit hladinu testostrenu. A na jaké vitamíny a minerály byste se měli zaměřit? Sáhněte především po zinku, hořčíku, selenu, vitamínu D, C, H a B6.

3. Sport  
Fyzická aktivita je skvělý způsob, jak se udržovat fit a zároveň jak popohnat tvorbu mužského pohlavního hormonu. Především silový (posilování) a intervalový trénink (sprinty, kruhový trénink) jsou tou nejlepší volbou. Naopak se snažte omezit sporty vytrvalostní jako je běh nebo dlouhé cyklo výlety, ty zvyšují tvorbu kortizolu, který potlačuje tvorbu zmíněného testosteronu ve vašem těle. Lepší variantou jsou dlouhé procházky nebo turistika.

4. Jídlo jako motor  
Pokud chcete do svého těla dostat prospěšné látky, a zároveň ještě zvýšit produkci testosteronu, tak se pořádně zakousněte do hovězího masa, vajec, avokáda, brokolice, špenátu, mandlí, para ořechů a česneku. Pestrá a kvalitní strava je základním stavebním kamenem zdravého těla, ale i bystré mysli.

5. Pitný režim  
Tady stačí opravdu jednoduchá rada. Vypijte alespoň 2 litry neslazených nápojů denně, jako nejlepší variantu doporučujeme samozřejmě vodu.

6. Otužování  
Testosteron je produkován v mužských varlatech, které nemají rády teplé prostředí, proto jsou také umístěny mimo mužské tělo a jejich teplota je o 1,5 - 2 stupně nižší než naše tělesná teplota. Ledová sprcha zvyšuje hladinu testosteronu a může našemu tělu přinést spoustu výhod, ovšem za předpokladu, že dodržujeme pravidla otužování, jinak byste si mohli uhnat slušnou rýmu.

7. Psychická pohoda  
Stres tělu moc blahodárných účinků nepřináší, spíše naopak. Pokud jste pod tlakem, tak se opět zvyšuje tvorba kortizolu, který má na tvorbu testosteronu značný vliv. Snažte se co nejvíce vyhýbat stresovým situacím, věnujte se svým koníčkům, nehádejte se s přítelkyní a hoďte se takzvaně do klidu.

8. Pozor na kofein  
Je známo, že kofein zvyšuje produkci kortizolu, o kterém jsme se již zmínili v bodu č. 3. Jedinou výjimku tvoří kofein, který nejčastěji ve formě černé kávy konzumujete před tréninkem. V takovém případě dochází ke zvýšení produkce testosteronu o 14-19 %.

9. „Zakázané“ potraviny  
Existují potraviny, které snižují hladinu testosteronu, nebo dokonce zabraňují jeho tvorbě.  Právě z těchto důvodů bychom se měli vyhýbat lněnému semínku, lékořici, mátě, alkoholu, sóje, trans-tukům (junk food, sladkosti, pochutiny atd.). Provětrejte svůj jídelníček, a naopak zařaďte potraviny z bodu č. 4.

10. Více sexu  
Bonusový a zároveň ten nejpříjemnější tip ze všech výše zmíněných. Studie potvrzují významný vliv sexuálního života na tvorbu testosteronu až o 72 %. Takže nejspíš víte, co vás dnes večer čeká. 
 
Tak a jsme u konce. Věříme, že jste si z našeho článku vzali to podstatné a vrhnete se do zařazení nových návyků. Můžete si být jistí, že změnu na sobě jednoznačně pocítíte.

Bezplatná zákaznická linka

800 200 204

Napište nám

info@dietavkrabicce.cz

Otázky a odpovědi

Časté dotazy