Ideální postava – jaký by měl být poměr tuku, svalů a vody v těle?

I když máte nějaké kilo navíc, nebo nesplňujete tabulkové parametry krásy, zkuste svoje tělo začít vnímat pozitivně. Přestaňte se nenávidět za strie na břiše nebo široké boky a mějte ho rádi takové, jaké je. Dokonalé ve své funkci, naše, to jediné, které máme.
   
Ačkoliv jsou ideály pomíjivé a často nedosažitelné, bylo zjištěno, že lidské tělo funguje nejlépe při určitém složení tělesných tkání - to znamená při určitém poměru tuku, svaloviny a vody. U jednotlivých ras se tyto poměry mohou lišit, nicméně ve střední Evropě vypadá situace následovně:

TUK

Pro muže do 30 let se doporučuje 9 - 15 % tělesného tuku, mezi 30 a 50 lety 11 - 17 % tuku a nad 50 let 12 - 19 % tuku. Pro ženy do 30 let se jako optimální uvádí 14 - 21 %, nad 30 let 15 - 23 % a nad 50 let 16 - 25 %. Moderní trend viditelných břišních svalů u žen tedy příliš zdravý není, protože nerespektuje přirozený obsah tuku v těle. Při nižším procentu tuku, než jaké je doporučené, organismus nefunguje správně, je narušená hormonální rovnováha, ale také termoregulace těla. Nesnažte se proto být „vysekaní“ na kost - to se cení na kulturistických soutěžích, ale není to přirozené.

VODA

Muži mají v těle víc vody, než ženy, a s přibývajícím věkem celkový podíl klesá. Její obsah v těle je ovlivněný mnoha faktory, takže je těžké udat konkrétní čísla. Procento naměřené vody v organismu je dáno například přesností měření tělesného tuku. Pokud mají lidé otoky, vychází jim v měření nižší podíl tuku, než jaký ve skutečnosti mají a je - li člověk dehydrovaný, přístroje ukazují, že má tuku více, než ve skutečnosti. Veškerá měření jsou tedy zatížena určitou chybou.

SVALY

Pro běžnou ženu se uvádí jako optimum 25 - 35 %, pro muže pak 33 - 43 % svalové hmoty z celkové hmotnosti těla. Muži mají svaloviny samozřejmě víc, než ženy. Je vhodné snažit se budovat svalovou hmotu sportem, protože díky němu jsou pak kosti pevnější a metabolismus pracuje efektivněji. Pokud je podíl svalů v těle v rámci normy, je vše v pořádku, jestliže klesne, je zdraví i fyzická kondice v ohrožení a v opačném případě - kdy je svalů nadbytek - záleží na tom, zda se nám svalnaté postavy líbí či nikoliv.
   
Pokud chcete zjistit, jak jste na tom se svým tělem, můžete se objednat k výživové poradkyni naší společnosti DIETAVKRABICCE.CZ MUDr. Haně Mojžíšové, která vám provede komplexní analýzu těla.

Ať už se svými rozměry a procenty vejdete do tabulek či nikoliv, jezte zdravě, pravidelně se hýbejte, odpočívejte a snažte se nesrovnávat s nikým jiným.
 
 
 

Bezplatná zákaznická linka

800 200 204

Napište nám

info@dietavkrabicce.cz

Otázky a odpovědi

Časté dotazy