Chcete, aby se vaše děti dobře učily? Připravujte jim zdravé svačinky.
- BÍLKOVINY: jogurt, mléko, kefír, vejce, tvaroh a tvarohové pomazánky, rybí pomazánky, sýr, šunka (vysoký obsah masa – 95%)
- TUKY: margarín, máslo, olej, smetanové jogurty, tučné sýry
- SACHARIDY: celozrnné a bílé pečivo, musli a cereálie, ovoce a zelenina
RECEPTY NA VYVÁŽENÉ SVAČINY
Bagetka s kousky grilovaného kuřete, jogurtovým dresinkem a listy římského salátu
POTŘEBUJETE: bílý jogurt, čerstvé bylinky, trochu soli, citronovou šťávu, může být i lisovaný česnek, bylinkové či rajčatové pesto či avokádová pasta
PŘÍPRAVA: Jogurtový dresink si udělejte, jak ho máte rádi, použijte ingredience v poměru, který vám chuťově vyhovuje. Pak jím potřete tmavou bagetku, do které dejte i kousky grilovaného nebo pečeného kuřete – můžete použít to, které zbylo po nedělním obědě.
Ovocný salát s avokádovým nebo sezamovým olejem, mléko a sójový rohlík
POTŘEBUJETE: 50 g banánu, 50 g broskví, 50 g hroznového vína, avokádový nebo sezamový olej
PŘÍPRAVA: Ovoce nakrájejte a smíchejte. Vše zalijte kapkou oleje.
TIP: Pokud nemáte doma vhodný olej na přípravu ovocných salátů, můžete ho nahradit například 10 g slunečnicových semínek...
Sendvič s vařeným vejcem a zeleninou
POTŘEBUJETE: 1 vejce, 4 plátky celozrnného toastového chleba, margarín, 2 plátky polotvrdého sýra do 30 % tuku v sušině
PŘÍPRAVA: Vejce uvařte natvrdo a nechte vychladnout. Pak ho oloupejte a pokrájejte na kousky, jako na chlebíčky. Dva plátky toastového chleba potřete trochou margarínu, poklaďte vajíčkem a dejte navrch plátek sýra, pak překryjte suchým plátkem. Vzniknou vám tak dva toasty.
Zeleninový salát nebo jen kousky zeleniny (papriky, okurky, rajčat nebo třeba kedlubny) připravte dle chuti.